Kardeş Kıskançlığı

Kardeş Kıskançlığı

Her çocuk, anne-babasının sevgisini ve ilgisini ister.En sevilen,en çok ilgi duyulan olmak ister. Hal böyle olunca aileye başka bir birey katıldığında kıskançlık yaşanması kaçınılmaz olur. Burada şunu bilmek de yarar var ki her duygu gibi kıskançlık duygusu da belirli bir dozda yaşandığında çok normal ve doğaldır ancak anne ve babaların bu dönemi nasıl yönettiği önemlidir.

Kıskançlık Belirtileri

Genellikle eve bir kardeş geldiğinde büyük çocuklar tıpkı bebekler gibi davranmaya başlarlar.

●Emzik emmek,biberondan bir şeyler içmek isteyebilirler.
●Yeniden anne-babalarıyla yatmak isteyebilirler.
●Zaman zaman alt ıslatmalar görülebilir.
●Küçük kardeşlerine zarar verebilirler.
●Zaman zaman çok öfkeli olabilir.
●Okula gidiyorsa arkadaşlarıyla birtakım problemler yaşayabilir.
●Daha önce yaşanılmayan bir takım başka problemler de baş gösterebilir. Bu dönemde çocuğunuzun davranışlarındaki değişimlere dikkat etmekte fayda vardır.


Neler Yapılabilir?

●En önemli şey tamamen kıskançlığı ortadan kaldırmak değildir. Etkilerini azaltmaktır. Çocuk zaten belirli bir süre sonra görecek ki aslında sevgi paylaştıkça azalmıyor aksine çoğalıyor.
●Bu duyguyu normal görmek gerekir.
●Büyük çocuğumuza yeterli zamanı ayırdığımızdan emin olun
●Kardeşiyle ilgilenmesi için ondan yardım isteyebilirsiniz (altını değiştirirken,mamasını yedirirken ondan yardım isteyin)
●Mümkünse ayrı odalar yapmak uygun olur çünkü zaten birçok değişiklik yaşanıyor bir de kardeşin çıkıp bir anda odaya ortak olması çocuğunuzu öfkelendirebilir. Eğer odayı ayırmak mümkün değilse en azından ayrı dolaplar yapmak gerekir.
●Çocuklar arasında kıyaslama yapmayın
●Bu duygunun zamanla yatışacağını unutmayın