Çocukları Takdir Etmek: Ne kadarı Gerekli Ne Kadarı Zararlı?

Çocukları Takdir Etmek: Ne kadarı Gerekli Ne Kadarı Zararlı?

Çocuklar tıpkı bir sünger gibi anne babalarının onlara söylediklerini ve sözsüz iletişim aracılığıyla -beden dil,mimik vs.- verdikleri mesajları emer ve içselleştirirler. Erken yaştan itibaren takdir edilen çocuklarda kendine güven ve değerlilik duyguları gelişmektedir.Yeterince takdir edilmiş çocuklar yetişkinlik dönemlerinde kendilerini sık sık değerli ve başarılı hissedebilmektedir. Ayrıca olumsuz bir durumla karşılaştıklarında yine deneyip başarılı olabileceklerine olan inançları yüksek olacaktır.

Çocuk bir şeyin üstesinden geldiğinde aldığı takdirle birlikte kendini değerli hisseder ve bu zamanla kendine olan güvenini arttırır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli konular var.

Her şeyi takdir etmeyin

Konuyla ilgili yapılan en büyük hata çocuğun her hareketini takdir etmektir. Oturdu,takdir,kalktı,takdir,oyun oynadı,takdir,yemek yedi,takdir..vb. Her davranışından takdir alan çocuk,takdirin ne zaman yapıldığı konusunda ayırdına varamazsa size bu yönden bağımlı hale gelir ve sürekli sizden takdir görmek ister.Bu durumda birey, yetişkinlikte de her konuda onay ve takdir bekleyebilir ve bunu göremediğinde büyük bir hayal kırıklığına uğrayabilir.

Her fırsatta takdir etmeyin

Çocuğa gerekli gereksiz çok sık takdirde bulunmak bir süre sonra inandırıcılığınızı kaybetmenize ve bunun bir rutine dönüşmesine sebebiyet verecektir daha da önemlisi çocuk ortada gerçekten bir çaba ya da başarı olduğu zamanda takdir görmüş olacak, ortada hiçbir gayret olmadığı zamanda o zaman takdir etmek bir anlam ifade etmemeye başlayacaktır.Gerçekten bir gayret veya başarı gördüğünüzde takdir edin.

Sevginin takdirden bağımsız olduğunu hissettirmeyi unutmayın

Çocuklar bazen anne babalarından takdir almak için onların hoşlarına gidecek şeyleri yapmayı alışkanlık haline getirirler. Burada çocuğun asıl ihtiyacı anne babası tarafından sevildiğini ve görüldüğünü hissetmektir. Ancak sevilmek ve görülmeyi başarılı olmaktan,takdire değer şeyler yapmaktan ayırmak gerekir.Bir anne ve baba ne olursa olsun çocuklarını sever ve değerli hissettirmek ister.Çocuğunuz hayal kırıklığı yaşadığında onu teselli edin,onu sevdiğinizi söyleyin ve hayatta her zaman istediklerimizi elde edemeyeceğimizi açıklayın.

Neyi takdir ettiğinize dikkat edin

Takdir etmek kadar neyi takdir ettiğinizde önem taşımaktadır. Yalnızca başarıyı takdir ediyorsanız çocuğunuz ancak başarılı olduğunda değer gördüğü gibi yanlış bir kanıya kapılabilir. Dolayısıyla başarıyı takdir edin ancak başarısızlıklarda çabanın ve gayretin de önemli olduğunu vurgulayarak,çabasını,isteğini takdir edin.

Gerçekten içinizden geliyorsa takdir edin

Kendi inanmadığınız bir şeyi karşı tarafa söylemek yıkıcıdır.Diliniz başka söyler yüzünüz başka,bu da çocuğun iç dünyasında karışıklık yaşamasına sebep olur. İçinizden takdir etmek geldiğinde edin,gelmiyorsa zorlamayın.