Çocuk Gelişimine Uygun Oyuncak Seçimi

Çocuk Gelişimine Uygun Oyuncak Seçimi

  “Balıklar yüzer,kuşlar uçar;çocuklar oyun oynar”

Bir çocuk için oyun ve oyuncak çok önemlidir. Yeterince oyun oynamamış çocuklar ileride birçok sıkıntı yaşayabiliyorlar. Hal böyle olunca doğru oyuncak seçimi de oldukça önemli bir hal alıyor. Önce oyuncak seçerken nelere dikkat etmeliyiz ve bu neden önemli ona bakalım daha sonra hangi dönemde çocuklar hangi oyuncaklarla daha çok oynarlar onlardan bahsedelim.

 

Oyuncak Seçiminde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

 

  • Çocuğun gelişimine uygun oyuncak seçmek çocuğun o ayki,o dönemki ihtiyacını karşılamak ve gelişimini kolaylaştırmak adına oldukça önemlidir.

  • Bir oyuncağın ne kadar hareketli,ışıklı,teknolojik olduğundan ziyade çocuk için ne kadar ilgi çekici,ne kadar hayal kurmasını beslediği önemlidir.

  • Çocuğun istediği zaman istediği oyuncağını kendi başına seçebilmesi için oyuncaklar çocuğun ulaşabileceği bir yerde olmalıdır.

  • Çocuğun bebeklikten itibaren bütün oyuncaklarını saklamak çocuğun yeni oyuncaklarla tanışmasına,yeni oyunlar kurmasını deneyimlemesine bazen engel olmaktadır. Mesela çocuğunuz 1 yaşına geldiyse bebeklik oyuncaklarını kaldırıp yerine yenilerini koyabilirsiniz,oyuncakları saklamayın,sirkülasyon yaratın.

  • Her dönemde çocuğunuza resimli kitaplar alıp okuyabilir ve konuşabilirsiniz. “Aa burda kırmızı bir balık var,neredeymiş,işte tam burada” gibi  bebeğin/çocuğun yaşına göre cümlelerle gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.


Bebeklik Dönemi

   Bebekler doğumlarının ardından dünyayı ağız yoluyla ve dokunarak keşfetmeye meyilli olurlar. Özellikle ilk yıllarını çevrelerini her şeyi ağızlarına götürerek ve nesneleri sıkıca kavrayarak tanımaya çalışırlar. Aynı zamanda anne karnından çıkıp dünyaya alışmaları gereken bir dönemde sıcak,yumuşak nesnelere yakın olmak kendilerini daha güvende hissettirebilir. Bu dönemde peluş,yumuşak,ağıza sokulmasının bir zararı olmayacak oyuncakları tercih edebilirsiniz. Altı ay itibariyle büyük,karışık desenli,dönen nesnelere ilgi ve keşif başlar,oturabilmesi ile birlikte görme alanı genişler,daha çok uzanmak,tutmak ister.Sesli çıngıraklar,yumuşak toplar ilgisini çekebilir.Ek olarak,sakinleşmesini,daha huzurlu hissetmesini sağlayacak melodili müzik kutuları edinebilir,zaman zaman dinletebilirsiniz.

  Yürümeye başlayan çocukların hem motor becerilerini geliştirebilmeleri hem takip,izleme gibi dikkatlerini kuvvetlendirebilecekleri itip çekmeli oyuncaklar alınabilir. İtilen arabalar,bebek oyuncak arabaları,toplar vb. tercih edebilirsiniz.

 

2-3 Yaş dönemi

 İki yaş itibariyle çocuklar bir oyun kurup sürdürmekten,anne,baba yerine geçmekten keyif alır hale gelirler. Aynı zamanda günlük hayatta yaşadıkları eğlenceli,onları mutlu eden ya da kızdıran,üzen birçok olayı canlandırmaya meyilli olurlar. Bu dönemlerde daha çok küçük evler,doktor setleri,tamir setleri,hayvan figürleri,mutfak eşyaları gibi günlük hayatın içinde olan oyuncaklar tercih edilmelidir.

 

3 Yaş ve üzeri

Üç yaş itibariyle motor becerilerini ve hızını geliştirmek adına biraz daha karmaşık yapılı oyuncaklar seçilmeye başlanabilir. Balık tutma setleri,labut devirme,küp yapma gibi el-göz koordinasyonu ve denge isteyen oyuncaklar çocukların ilgisini çekmektedir.

 4 yaş itibariyle birlikte oyun oynamaya daha istekli hale gelirler. Resim,boyama,yastık doldurup insan yapma,kartondan aksesuar yapma,kolye yapma gibi birlikte birçok aktiviyeti gerçekleştirebilirsiniz.


6 yaş ve üzeri

 6 yaş okul çağının başladığı biraz daha sosyal oyunların arttığı bir yaştır. Futbol,basketbol,evcilik gibi çocuğun hem arkadaşlarıyla hem ailesiyle paylaşımlı oyunlar oynaması önemlidir.


12 yaş ve üzeri

  Mental olarak belirli bir olgunluğa erişen çocuklar artık daha komplike olan,kazanma dürtülerini yatıştıracak ve keyif alacakları oyunlar isterler. Satranç,mandala gibi dikkat ve zeka oyunları,kızmabirader,bil bakalım kim gibi keşif ve yarış odaklı kutu oyunları çocuğun ilgisine göre seçim yapabileceğiniz alternatifler olabilir.


Çocuk her zaman oyun ister!

  Unutmayın ki çocuklar her zaman oyun oynamak isterler ve bundan keyif alırlar. Her çocuğun ilgisine göre bazen oyuncaklar da oyun dönemleri de farklılık gösterir.Çocuklar oyun çağına geldiklerinde bazen ebeveynler “hala oyun istiyor,artık büyüdü” gibi bir düşünceye sahip oluyorlar ya da “sen büyüdün artık bunlarla oynama” gibi çocuklarına tepki gösterebiliyorlar. Oysaki bazı çocuklar 13-14 yaşlarına kadar oyuncaklarla oynama devam ederler,oyun kurmak isterler,anne babalarıyla birlikte oyunlar oynamak isterler.Her çocuğun ihtiyacının ve gelişiminin farklı olduğunu unutmadan çocuğun ihtiyacını karşılamak gerekir. Çocuklar ne kadar oyun oynarsa o kadar kendilerini iyi ifade eder ve duygularını açığa çıkarırlar.