Okul Sürecine Hazırlık Önerileri

Okul Sürecine Hazırlık Önerileri

  Okula başlangıç,çocukların gelecek zamanlardaki okul yaşamının bir parçasını oluşturacağından oldukça önemlidir. Özellikle okul, çocuğun sizden ilk kez uzun süreli ayrı kalacağı bir deneyim olacaksa yumuşak bir geçiş yapmak adına bazı konulara dikkat etmek gerekir.

   Bizler, çocuğum okula hazır mı ya da çocuğumun bu süreci daha kolay atlatması için neler yapabilirim diye düşünürüz. Oysaki ilk adım ebeveyn olarak,özellikle anneler olarak, acaba ben ne kadar bu sürece hazırım diye sormaktır. Ebeveynler bu konuda ne kadar endişeliyse, ne kadar çocuğundan ayrılmakta zorlanıyor ise çocuklar da bir o kadar endişeli ve ayrılmakta güçlük çekeceklerdir. Ebeveynler,kendi duygularını çocuklarınkinden ayrıştırırken başka birtakım kolaylaştırıcı etmenleri de uygulayabilirler.

Peki, okul başlamadan neler yapmalıyız? , bu süreci nasıl kolaylaştırabiliriz? 

 

Çocuğumu Okula Nasıl Hazırlarım?

Kendi Anılarınızdan Bahsedin

Çocuklar için deneyim dinlemek rahatlatıcıdır, genellikle bu konuda anne-babalarına çok fazla sorular da sorarlar. Mümkün olduğunca güzel anılarınızdan,arkadaşlıklarınızdan söz edebilirsiniz.

Oyun içinde okulu anlatın

   Okul öncesi çağı çocukları oyunlardan oldukça keyif alırlar. Birlikte oyun oynadığınız sıralarda bir karakterin okuldaki ilk gününü canlandırabilir,çocuğunuzla bu durumu konuşabilirsiniz.

Okulda bir günlük rutini birlikte gerçekleştirin

Çocukları en fazla kaygılandıran durum belirsizliktir. Okullar açılmadan çocukla birlikte okulu ziyaret etmek,sınıfı,yemekhaneyi,tuvaletleri tanıtmak oldukça önemlidir. Birlikte okul rutinlerini yerine getirdiğinizde çocukta ciddi bir rahatlama söz konusu olacaktır.

Öğretmeniyle tanışın

  Çocuklar,ebeveynlerinin duygularını çok kolay alırlar. Sizin, öğretmene karşı sevecen tavrınız,sohbetiniz çocuğunuzu da rahatlatacaktır. Bu yüzden okullar açılmadan birlikte gidip öğretmenle tanışmak ilk gün çocuğun rahat bir başlangıç yapması açısından oldukça önemlidir.

Uyku saatlerini düzene sokun

    Bir diğer önemli konusuysa çocuğa rutin oluşturmaktır. Okullar açılmadan uyku saatlerinin düzenlenmesi geçiş sürecini kolaylaştıracaktır. Okul açılmadan 1-2 hafta önce uyku saatleri belirlenmeli ve uygulanmalıdır.


Okul döneminde herhangi başka bir değişim olmamasına özen gösterin

   Okula adapte olmak başlı başına çocuğu zorlayacak bir süreç olduğundan bu döneme başka herhangi bir değişiklik denk getirmemek önemlidir. Taşınma,sünnet..vb gibi bir süreç yaşanacaksa biraz ertelenmelidir.

Okul alışverişine birlikte çıkın

  Okul alışverişinde seçimleri çocuğa bırakmak, süreci eğlenceli hale getirmek çocuğun okulla ilgili olumlu düşüncelere sahip olmasına olanak sağlar. 

Duygunuzu tanıyın

   Ebeveyn olarak kaygılıysanız bunun farkına varmanız çok önemlidir. Kendi kaygınız yüksek olduğunda çocuğunuzu yatıştırmak sizin için zorlayıcı olacaktır. Bu süreci yaşayan birileriyle konuşmak,duygularınızı anlamlandırmak açısından faydalı olacaktır.

Okul dışı aktiviteleri ihmal etmeyin

  Okula yeni başlayan çocukların hala oyun çağında olduğunu unutmayın. Okulun ardından katı bir disipline sokmaya çalışmak,ödevlere boğmak çocuk için oldukça yıpratıcı olacaktır. Mümkün olduğu kadar okul dışı aktivitelere devam edin ve oyun oynamasına olanak tanıyın.

İlk gün çocuğunuza eşlik edin

   Çocuklara ebeveynlerinin okulun bahçesinde,sınıfın kapısında bekliyor olması çok güven verir.Okulun ilk günü boyunca çocuğun yanında olmak önemlidir. Biraz fazla kaygılıysa ilk birkaç gün eşlik etmek de rahatlatıcı bir faktör olacaktır.

 

  •   Her çocuğun okula uyum süreci farklılık gösterir. Ortalama 3 haftada genellikle çocuklar uyum sürecini tamamlar.Eğer çocuğunuzun daha uzun süreler adapte olamadığını düşünüyorsanız çocuğunuzu kıyaslamadan,korkutmadan ve panik olmadan bir uzmana danışmak faydalı olacaktır.