Tuvalet Eğitimi Savaşa Dönüşmesin

Tuvalet Eğitimi Savaşa Dönüşmesin

Yaklaşık 24 ay ile başlayan tuvalet eğitimi bazı aileler ve çocukları için zorlayıcı olabiliyor.İki yaşını tamamlayan çocuk, tam da anneden ayrı biraz vakit geçiriyor olmanın keyfini yaşarken bir anda aileler tuvalet eğitimi ile birlikte bir inatlaşmanın,güç mücadelesinin içinde buluyorlar kendilerini. Bu dönem,çocuğunuzun ileriki yaşlarında psikoloji açıdan birtakım sorunlar yaşamaması adına kritik bir dönemdir ne kadar rahat atlatılabilirse o kadar iyidir. Öncelikle şunu hatırlamakta fayda var, ilk doğduğu andan itibaren ne zaman yemek yedirileceği,ne giydirileceği,ne zaman uyuyacağı annesi ya da bakım vereni tarafından karar verilen çocuk,ilk defa ne zaman,nasıl,nerede tuvaletini yapacağına karar verir konuma gelir. Aslında bu dönemdeki inatlaşmaların temel sebebi budur.Çocuk, çişini,kakasını yapması için yalvaran gözlerle bakan bakım verenleri üzerinde ilk defa dışarıdan birisinin karar veremeyeceği bir süreç yaşamaktadır. Tuvaletini yapıp yapmayacağına kendisi karar verecektir. Bu dönemde ne çok ısrarcı ne de çok boşvermiş olmak işe yarar,sakin kalıp dengeyi tutturmak gerekir.

Süreci önceden haber verin

Çocuğunuzu sürece hazırlamak açısından birkaç gün önceden durumu anlatmanızda yarar var. Örneğin bir bez paketinin bitişine denk getirip “bak,bezlerin bitmek üzere,bunlar bittiğinde artık çamaşır giymeye başlayacaksın çünkü artık büyüyorsun” gibi kısa ve net açıklamalar da bulunun. O gün geldiğinde bez paketini birlikte çöpe atın ve çamaşır giyme vaktinin geldiğini söyleyin.

Israrcı Olmayın

Her on dakikada bir “çişin geldi mi,yapalım mı,bak gelmiş gibi” cümlelerle çocuğunuzu sıkıştırmayın.Çocuk kendisinden bir beklenti oldukça ısrar karşısında daha çok kaçınacaktır onun yerine belirli bir çizelgeye göre tuvalete götürmeye çalışın. Örneğin saat başı tuvaletini sorun,ne zamanlar tuvaleti geliyor not edin ve genellikle o saatlerde tuvalete gitmek için sorun.

Sürekli bunu konuşmayın

Yemekte,oyun oynarken,misafir geldiğinde sürekli tuvalet eğitiminden bahsetmeyin. Bu çok önemli bir olaymış gibi davranmaktan kaçının,günlük akışında yaşayın.

Korkutmayın,cezalandırmayın

Bu oldukça yeni ve zor bir dönem. Çocuğunuz altına kaçırabilir,tuvalete yetişemeyebilir.Bu gibi durumlarda nötr davranın,bu süreçte bunları bazen yaşamanın normal olduğunu zamanla geçeceğini söyleyin.

Birlikte çamaşır ve oturak seçmeye gidin

Çocuğunuza artık büyüdüğünü o yüzden artık iç çamaşırı giymesi gerektiğini söyleyin ve birlikte çamaşır almaya gidin. Üzerinde belki en sevdiği çizgi film karakteri olan bir çamaşır ilgisini çekebilir,aynı şekilde oturağı birlikte seçmek,banyoda oturağı koyduğunuz köşeyi stickerlarla süslemek ilgi çekici hale getirebilir.

Bilgilendirin

Yemek yedikten sonra bağırsaklarının hareketlenebileceğini,tuvaleti gelebileceğini anlatın. Yemeklerden sonra tuvaletin var mı diye sorabilirsiniz,eğer yok diyorsa ısrarcı olmayın,geldiğinde birlikte tuvalete gidebileceğinizi söyleyin. Tuvalete gittiğinizde nasıl oturulur,temizlik nasıl yapılır,sifon nasıl çekilir gibi bilgileri gösterip anlatmayı unutmayın.


Kendiniz ya da bir oyuncak üzerinden tuvalet hakkında konuşun

Çocuğa bu konuda bilgi vermek oldukça önemlidir. Basit,yalın anlayabileceği şekilde durumu anlatın. Örneğin,”bugün bir sürü şey yedim,içtim ve midemi biraz boşaltmam gerekiyor o yüzden tuvalete gidiyorum” deyin ya da oyuncak bebek üzerinden bebeği konuşturarak,oturağa oturtarak durumu anlatabilirsiniz.